Όσπρια...αξίζουν την προσοχή μας

Tα όσπρια αποτελούσαν βασική τροφή στην Ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι αλυσίδες φαστ-φουντ και τα έτοιμα προμαγειρεμένα φαγητά που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετς, τα παραμέρισαν αρκετά από το τραπέζι μας. Το θετικό είναι ότι τον τελευταίο καιρό ξανάρχονται στο προσκήνιο, λόγω της συνεχούς ενημέρωσης πάνω στη διατροφή, μέσα από εκπομπές μαγειρικής, με μιά πιό μοντέρνα παρουσίαση μέσα από καινούριες συνταγές, γκουρμέ ή παραδοσιακές.


Πρόκειται για μια κατηγορία τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, σίδηρο, φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Σε αντίθεση με το κρέας που έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα όσπρια έχουν μηδενικά λιπαρά αυτής της κατηγορίας και μηδενική χοληστερίνη, αφού η χοληστερίνη προέρχεται αποκλειστικά από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης.

Ο σίδηρος που περιέχουν είναι φυτικός, και κατ'επέκταση όχι εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Γι αυτό χρειάζεται, σε κάθε γεύμα συνδυασμός με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (πράσινη πιπεριά, πορτοκάλι, λεμόνι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) για μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Οι πρωτεϊνες των οσπρίων είναι χαμηλής βιολογικής αξίας .Όταν συνδυάζονται με δημητριακά (ρύζι, ψωμί, καλαμπόκι) ή ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), συμπληρώνονται τα αμινοξέα που λείπουν από αυτά, και οι πρωτεϊνες τους μετατρέπονται σε υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες του κρέατος. Εξαίρεση αποτελεί η σόγια, η οποία έχει πληρότητα αμινοξέων και είναι ισάξια του κρέατος.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν πολύ στην καλή λειτουργία του εντέρου και κατά συνέπεια στην πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέως εντέρου. Λόγω των φυτικών ινών τους, ίσως δημιουργήσουν "φούσκωμα" το οποίο μπορούμε να αποφύγουμε, αν προσθέσουμε στη σαλάτα μας αρωματικά φυτά (σέλινο, μαϊδανό, θυμάρι κλπ).

Τέλος, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στην προσπάθεια για αδυνάτισμα.

Αποτελούν μιά ομάδα τροφής που πρέπει να υπάρχει στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας τουλάχιστον  δύο φορές. Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ώς σούπα,  με ρύζι ως ρεβυθόρυζο ή φακόρυζο, βραστά ως σαλάτα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Δίαιτα Dukan (3η φάση)