Πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε καθημερινά;

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι απο μας, δεν γνωρίζουμε πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για να διατηρήσει τις βασικές λειτουργίες του (λειτουργία καρδιάς, αναπνοής, κλπ). Αυτό ακριβώς μετράει ο Βασικός Μεταβολισμός ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία.
Ο αριθμός αυτός είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο και  επηρεάζεται απο διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο,η σύσταση και η επιφάνεια του σώματος, οι ενδοκρινείς αδένες και η διατροφή.





Πως όμως τον υπολογίζουμε;
Με την εξίσωση Harris & Benedict, βάζοντας όπου Β το βάρος σε κιλά, όπου Υ το ύψος σε εκατοστά και όπου Η την ηλικία :

Γυναίκες: ΒΜ = 655 + (9,6 x Β) + (1,7 x Υ) – (4,7 x Η)
Άντρες: ΒΜ = 66 + (13,7 x Β) + (5 x Υ) – (6,8 x Η)

Αφού υπολογίσουμε τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό μας, μένει να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε καθημερινά. Μην ξεχνάμε ότι με την παραπάνω εξίσωση, υπολογίσαμε πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε σε ηρεμία, αν είμαστε δηλαδή ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, ακίνητοι. Ολοι μας όμως έχουμε μια δραστηριότητα, μικρή, μεσαία η μεγάλη, ξεκινώντας από την καθαριότητα του σπιτιού η την καθημερινή μας εργασία, μέχρι την έντονη άσκηση στο γυμναστήριο. Πως υπολογίζονται αυτά;

 Ο πιό εύκολος και απλός τρόπος υπολογισμού, είναι να χρησιμοποιήσουμε τους συντελεστές φυσικής δραστηριότητας. Πώς γίνεται αυτό;

Πολλαπλασιάζουμε τον ΒΜΡ που υπολογίσαμε πιό πάνω, με το 1,2 αν γυμναζόμαστε ελάχιστα, με το 1,375 αν γυμναζόμαστε 1-3 φορές εβδομαδιαίως, με το 1,55 αν γυμναζόμαστε 3-5 φορές την εβδομάδα, με το 1,725 αν γυμναζόμαστε καθημερινά και τέλος με το 1,9 αν είμαστε αθλητές.

Ο αριθμός που θα προκύψει από τον πολλαπλασιασμό, είναι το σύνολο των θερμίδων που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας. Αν παίρνουμε λιγότερες, αδυνατίζουμε, αν παίρνουμε περισσότερες, παχαίνουμε, κι αν δεν ξεπερνάμε το νούμερο αυτό, μενουμε σταθεροί στα κιλά μας.
Να σημειώσουμε , ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, ειδικά όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Μία πάστα 500 θερμίδων, μπορεί να είναι ίσης θερμιδικής αξίας με μια ψητή μπριζόλα και μία σαλάτα, αλλά δεν είναι ίσης διατροφικής αξίας.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Δίαιτα Dukan (3η φάση)