Δώστε ώθηση στον μεταβολισμό σας

Αν πιστεύετε ότι η απώλεια βάρους που επιθυμείτε, δεν έρχεται γιατί είναι αργός ο μεταβολισμός σας, υπάρχουν μερικές συμβουλές για να ακολουθήσετε και να τον κάνετε να "τρέχει".







Αποφύγετε τις υποθερμιδικές δίαιτες κάτω των 1200 θερμίδων.Ο οργανισμός σας αντιστέκεται στην ξαφνική μείωση της τροφής, και ρίχνει τον μεταβολισμό μέχρι και 50%. Τι σημαίνει αυτο; μόλις σταματήσετε και ξεκινήσετε να τρώτε φυσιολογικά, τα κιλά θα επιστρέψουν λόγω χαμηλού μεταβολισμού.

Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα. Κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα αυξάνετε τον μεταβολισμό σας μέχρι και 20%. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση γεύματα με αυξημένα λιπαρά και μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Μικρά ισορροπημένα γεύματα με σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών τρεις φορές τη μέρα, και ενδιάμεσα υγιεινά σνακς (ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ) είναι οι σωστές επιλογές.


Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Αερόμπικ, κολύμβηση, τρέξιμο, ότι μπορείτε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Θα δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό σας, ο οποίος θα δουλεύει καλύτερα ακόμη κι ώρες αφού σταματήσετε. Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα και κατ'επέκταση μειώνεται ο μεταβολισμός μας. Με την άσκηση, αυτό μπορεί να εμποδιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κι ο μεταβολισμός σας να λειτουργεί, ανεξάρτητα με το πέρασμα του χρόνου.

Φροντίστε να παίρνετε αρκετό σίδηρο από τις τροφές σας. Ειδικά για τις γυναίκες που με την έμμηνο ρύση χάνουν ένα μεγάλο μέρος σιδήρου κάθε μήνα, είναι απαραίτητα τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά να καταναλώνονται συχνά και περιστασιακά το κόκκινο κρέας. Ο σίδηρος μεταφέρει το οξυγόνο στους μύες κι όταν είναι μειωμένος στον οργανισμό, ο μεταβολισμός πέφτει.

Φάτε πρωινό. Ο μεταβολισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνεται. Με ένα σωστό πρωϊνό, επανέρχεται στον φυσιολογικό του ρυθμό και σεις καίτε περισσότερες θερμίδες μέχρι το δεκατιανό σας γεύμα. Όσοι παραλείπουν το πρωϊνό, έχουν μέχρι 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία.

Τρώτε πρωτεϊνη σε κάθε σας γεύμα. Θα σας βοηθήσει να χτίσετε και να διατηρήσετε τους μύες σας. Προσοχή όμως, να μην υπερβαίνουν το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Προτιμήστε πρωτεϊνες με χαμηλά ή καλά λιπαρά ( αυγό, γαλοπούλα, ξηροί καρποί, άπαχο ψάρι, κοτόπουλο).

Πιείτε νερό. Για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού είναι απαραίτητη η άφθονη πρόσληψη νερού. Πόση είναι αυτή; Ο μέσος όρος είναι 8 ποτήρια την ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ή με το αν γυμνάζεστε.Επίσης, τα υπέρβαρα άτομα έχουν ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Πιείτε καφέ και τσάι σε λογικές ποσότητες. Η καφεϊνη και οι κατεχίνες του τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν λίγο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Μην περιμένετε θαύματα μόνο με το τσάι όμως.

Κοιμηθείτε αρκετές ώρες και αποφύγετε όσο μπορείτε το άγχος. Η ορμόνη κορτιζόλη  που είναι η ορμόνη του άγχους, έχει σχετιστεί με τη μείωση του μεταβολισμού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Δίαιτα Dukan (3η φάση)