Τελικά, το ψωμί παχαίνει;

Παραδεχτείτε το. Το πρώτο πράγμα που λέτε όταν ξεκινάτε δίαιτα είναι "Θα κόψω το ψωμί!". Κι αυτό, γιατί κυριαρχεί η άποψη ότι το ψωμί παχαίνει και φορτώνει τον οργανισμό μας με θερμίδες, ενώ δεν προσφέρει και πολλά. Σωστα; Λάθος.

Η θρεπτική αξία του ψωμιού είναι μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας μαζί με τα υπόλοιπα δημητριακά. Παρέχει στον οργανισμό υδατάνθράκες που είναι πολύτιμοι για την παροχή ένεργειας, πρωτεϊνη, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.
Υπάρχουν πολλών ειδών ψωμιά, προτιμήστε τα ολικής αλέσεως και τα πολύσπορα λόγω των φυτικών ινών που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που έχουν (μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών, εκκρίνεται σταδιακά και σε μικρότερες ποσότητες η ινσουλίνη από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου απότομα).
Γι αυτό λοιπόν, μην αφαιρέσετε το ψωμί από το διαιτολόγιο σας, ακόμη κι άν κάνετε δίαιτα. Απολαύστε το απλά με μέτρο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Δίαιτα Dukan (3η φάση)