Μετρήστε χωρίς ζυγαριά το μέγεθος των μερίδων σας

Πολλοί είναι οι λόγοι για την συνεχόμενη αύξηση της παχυσαρκίας που παρατηρείται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Κάποιοι από αυτούς η καθιστική ζωή, η συνεχής ενασχόληση με υπολογιστές και τηλεόραση και αποφυγή της φυσικής δραστηριότητας,  η εισβολή των επεξεργασμένων τροφίμων και των αλυσίδων fast food τα τρόφιμα των οποίων είναι συνήθως γεμάτα από κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και το μέγεθος των μερίδων που συνεχώς μεγαλώνει.
Τις τελευταίες δεκαετίες, το μέγεθος της μερίδας του φαγητού, τόσο στο σπίτι όσο και στο εστιατόριο, έχει μεγαλώσει, αυξάνοντας την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Μπορείτε να συγκρίνετε τα σερβίτσια που έχετε στο σπίτι με αυτά της μαμάς σας ή της γιαγιάς σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγαλύτερα πιάτα χρησιμοποιείτε, τα οποία γεμίζετε ασυναίσθητα την ώρα του φαγητού.
Η κλίμακα τροφίμων που υπάρχει και περιλαμβάνει τα κύπελλα μέτρησης, τις κουτάλες φαγητού, τα κουτάλια της σούπας και του γλυκού, αποτελούν έναν ακριβή τρόπο για να παρακολουθείτε τις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνετε, αλλά δεν τα έχετε πάντα μαζί σας, έτσι δεν είναι; Γι αυτό το λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο του χεριού, η οποία σας δίνει έναν πρακτικό κι εύκολο τρόπο να κρίνετε το μέγεθος της μερίδας που βρίσκεται μπροστά σας.





Σύμφωνα με την φωτογραφία λοιπόν,
η γροθιά σας ισοδυναμεί με τη ποσότητα ενός φλυτζανιού,
η παλάμη σας με μία μερίδα κρέατος ή ψαριού,
ο αντίχειράς σας με μία μερίδα τυριού ή με μια κουταλιά της σούπας,
η άκρη του με μία κουταλιά του γλυκού,
η χούφτα σας με μία μερίδα ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων (σταφίδες).

Εξίσου χρήσιμο το παρακάτω βίντεο:



Ίσως υπάρχει ένσταση για τα παραπάνω, όσον αφορά το μέγεθος χεριού που είναι διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σημειώστε ότι αυτός είναι ένας εμπειρικός οδηγός που θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε κατά προσέγγιση τις ποσότητες που είναι αρκετές για να σας κάνουν να χορτάσετε χωρίς να σας επιβαρύνουν με παραπανίσια κιλά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Δίαιτα Dukan (3η φάση)