ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΩ 10 ΚΙΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ;

Συχνά, εμφανίζεται μια καινούρια θαυματουργή δίαιτα στο προσκήνιο  η οποία υπόσχεται μεγάλη απώλεια βάρους, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συνήθως την ακολουθεί μία διασημότητα, και με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ γρήγορα γνωστή και το πιό σοβαρό, αποδεκτή ως επιστημονική χωρίς να είναι τεκμηριωμένο ότι μπορεί κάποιος να την ακολουθήσει χωρίς να του δημιουργηθούν προβλήματα υγείας.

Βασίζεται, στο ότι, οι περισσότεροι από όσους έχουν παραπανίσια κιλά, θέλουν να τα χάσουν αμέσως μόλις το αποφάσισαν, ή άντε, το πολύ μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Χωρίς να σκεφτούν το πιό απλό, ότι αυτά τα κιλά, το πιο πιθανό, πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και μαζί με αυτά, αποκτήθηκαν και καθημερινές ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.



Photo by Natasha Spencer from Pexels



Οι δίαιτες αυτές, συνήθως είναι ολιγοθερμιδικές και κυρίως πρωτεϊνικές, δηλαδή ενοχοποιούν ώς υπαίτιο των παραπανίσιων κιλών, τους υδατάνθρακες.
Βάζουν λοιπόν τον ενδιαφερόμενο σε μια διαδικασία να τρώει όλη μέρα σαλάτες και κρέας και του υπόσχονται ότι σε ένα μήνα θα χάσει 8,10 ή και περισσότερα κιλά. Αυτό που δεν του λένε όμως, είναι ότι όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι χαμηλότερη από 1200 θερμίδες για τις γυναίκες και 1500 θερμίδες για τους άντρες (όριο ασφαλείας ας το πούμε έτσι) ο οργανισμός μας υπολειτουργεί, γιατί δεν παίρνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για τις βασικές λειτουργίες του. Αποτέλεσμα; Αίσθηση κούρασης, αδυναμίας, νευρικότητας, ζαλάδας.

Βασική αρχή στην απώλεια κιλών, είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 κιλό ανά εβδομάδα (4 κιλά το μήνα) με ιδανικό ρυθμό το 1/2 κιλό ανά εβδομάδα όταν δεν ασκούμαστε. Ο οργανισμός έχει ανάγκη από όλες τις ομάδες των τροφίμων, χωρίς να πρέπει να αποκλειστεί καμία από αυτές. Μία ισορροπημένη διατροφή αποτελείται ενδεικτικά από 50% Υδατάνθρακες, 25-30% λίπη και 20-25% πρωτεϊνες. Αποκλείοντας μια ολόκληρη ομάδα τροφών, αποκλείουμε ουσιαστικά κι όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σ'αυτή και που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Να τονίσουμε ακόμη, ότι η γρήγορα απώλεια βάρους, δε σημαίνει απαραίτητα και απώλεια λίπους. Μάλιστα, επειδή είναι πολύ δραστικές, απότομες και μικρής διάρκειας, να υπολογίσετε ότι η απώλεια μυϊκού ιστού και νερού, θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν του λίπους. Με φυσικό αποτέλεσμα, μόλις τη σταματήσετε και αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά, να ξαναπάρετε πίσω όσο βάρος χάσατε.

Tέλος, το πιo σημαντικό, είναι ότι οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες δεν σας μαθαίνουν να τρώτε σωστά. Σκοπός ενός διατροφικού προγράμματος, είναι, εκτός από την απώλεια των περιττών κιλών, να εκπαιδευτείτε έτσι, ώστε, να αναγνωρίζετε και μόνοι σας ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που σας κάνουν καλό, τι ώρες μπορείτε να τα τρώτε, σε ποιες ποσότητες και με ποιο τρόπο μαγειρέματος. Έτσι σιγά σιγά, θα αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, που θα τις ακολουθείτε χωρίς κόπο και στέρηση την υπόλοιπη ζωή σας και θα έχετε ένα σταθερό βάρος που θα σας επιτρέπει να έχετε και μια καλή υγεία.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν οποιαδήποτε δίαιτα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα διατροφής που θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα στις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες, και μην ψάχνετε για μαγικά ραβδάκια. Δεν υπάρχουν. O πιo αποτελεσματικός τρόπος για απώλεια κιλών, είναι η μακροχρόνια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες. Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα, όχι επεξεργασμένα, ξεκινήστε οποιαδήποτε μορφή άσκησης και σιγά σιγά θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει, "μαγικά" αλλά χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Δίαιτα Dukan (3η φάση)